Прескокнете до главната содржина

Што значи врската во био на Инстаграм од 10 експерти

Дознајте што значи врската во био на Инстаграм и 10 причини зошто треба да ја користите во 2024 година.

Никола Бојков Објавено од Никола Бојков во Линк во био Читање 16 мин

Дознајте што значи „не поврзува во био“ и 10 придобивки

Повеќето платформи за социјални медиуми не обезбедуваат врски во нивните натписи. Ова е причината зошто на луѓето им требаат алтернативни начини за додавање врски до нивната содржина за да можат да добијат сообраќај или да продаваат производи на надворешни страници.

Можноста за додавање надворешни врски е исто така ограничена на платформи како LinkedIn, најмногу затоа што алгоритмот претпочита објави што не вклучуваат врски.

Значи, сите овие ограничувања доведоа до раѓање на нова категорија на производи наречена - врската во био-страницата.

Линк во креатор на био-страница

Зголемете го сообраќајот со комплетната врска во био алатката

Пријавете се за Feedlink – најдобрата врска во био алатката на пазарот.

Ако некогаш сте се запрашале што значи кога некој ќе каже кликнете за повеќе во мојот 'линк во био', вие сте на вистинското место.

Линк во био најверојатно е измислен од корисници на Инстаграм кои не можат да додадат надворешна врска на нивните објави на Инстаграм. Но, тие можат да додадат врска до нивната сметка на Инстаграм. Затоа ќе треба да го посетите нивниот Инстаграм профил и да кликнете на линкот кој се наоѓа под био делот.

Накратко, Линк во био е URL-адреса што може да се кликне што се става во био-делот на профилот на социјалните медиуми, како што се Instagram, TikTok, па дури и Twitter, LinkedIn и YouTube. Тоа е едноставна врска каде што брендовите споделуваат линкови до други профили на социјалните медиуми, додаваат магнет или пренасочуваат на друга надворешна веб-страница.

Дополнително, компаниите за производи најчесто ги користат своите социјални медиуми за да ја промовираат својата колекција на производи и ја користат врската во био за да додадат линкови за кликање до страниците каде што луѓето можат да ги купат производите.

Ова е многу лесно. Само најавете се на страницата на вашиот профил на Инстаграм и следете ги чекорите подолу. Ова се чекорите за мобилната апликација Instagram.

Чекор 1: допрете за да го уредите вашиот профил на Instagram

Одете на вашата instagram.com/yourprofile страница или отворете ја апликацијата Instagram и допрете го 'Уреди го профилот' копче.

Додајте врска во био на инстаграм чекор 1

На страницата Уреди профил, допрете Линкови и следете ги чекорите за да додадете повеќе врски до профилот.

Допрете врски за да додадете врска во био на инстаграм чекор 2

За да ја додадете URL-то, само допрете ја надворешната врска на врвот на страницата со врски и пополнете ги URL-то и насловот на врската:

Чекори за додавање надворешни врски во Instagram

Наскоро: Уредувањето на URL-адресата на веб-локацијата во врската во био на работната површина во моментов не е достапно. Ако се обидете да го уредите, ќе ја видите оваа порака:

„Уредувањето на вашите врски е достапно само на мобилен телефон. Посетете ја апликацијата Инстаграм и уредете го вашиот профил за да ги промените веб-локациите во вашата био.

Следете ги чекорите за да вклучите повеќе врски на вашиот профил на Инстаграм:

 1. Одете на вашиот профил на Инстаграм и допрете го 'Уреди го профилот' копче.
 2. На страницата на профилот, допрете „Врски
 3. Следно, допрете „Додај надворешна врска“
 4. Внесете ги URL-то и насловот (што ќе се појави како прицврстувач за повик за акција) на врската и допрете Направено.
 5. За да додадете повеќе врски, допрете повторно „Додај надворешна врска“ и напишете ги URL-то и насловот.

Врските ќе се појават како што е прикажано подолу:

Чекори за да видите повеќе врски во био на Инстаграм

LinkedIn има своја верзија за линкови во био, и се вика „Посетете ја мојата веб-страница“ или линк во делот за вовед. Разликата со врската во био е тоа што следбениците не треба секој пат да одат на страницата на профилот и да ја бараат врската во воведот на LinkedIn.

Наместо тоа, оваа врска се појавува под името на корисникот во секоја објава што ја објавува - видете подолу:

Пример за врската за посета на мојата веб-страница на LinkedIn

За да ја добиете оваа врска, ќе треба да сте на Premium план, но сепак можете да додадете друга URL на веб-локација во областа за информации за контакт.

Еве повеќе детали како да додадете URL на LinkedIn „посетете ја мојата веб-страница“.

Слично на биографијата на Инстаграм, TikTok исто така обезбедува простор за креаторите и брендовите да пишуваат за себе и да го користат просторот за да додадат линк до целната страница за био.

Еве ги чекорите за да додадете врска до биографијата на TikTok:

 1. Одете на вашиот профил и допрете Уреди го профилот;
 2. На страницата со профил, допрете на поле за веб-страница;
 3. На следниот екран, само напишете ја URL-адресата на веб-страницата;
 4. Допрете Зачувај.
Додадете врска во био-страницата на TikTok

Тоа е тоа. Имајте предвид дека треба да имате значителен број следбеници на TikTok за да го добиете полето за веб-локација во вашиот профил на TikTok.

Еве ги 3-те алатки кои можат да ви помогнат да креирате врска во био-страницата:

Се разбира, најдобро е да користите врска во алатката за био специјално за да креирате посветен линк во био-страницата, која има моќни функционалности во споредба со поседувањето конвенционална веб-страница.

Со алатки како Повратна врска, можете да додавате неограничени врски, дури и во бесплатната верзија, да ги означувате објавите на Instagram со вашите најпродавани производи или да објавувате врски што ќе го вградат календарот Calendly, ќе создаваат блокови за настани или ќе вградуваат видеа на YouTube или Vimeo.

Линк во креатор на био-страница

Платените планови вклучуваат додавање цели доводи од TikTok и LinkedIn, закажување содржина за објавување на Instagram и автоматско додавање линкови до објавите синхронизирани на био-страницата.

Изградете сопствена целна страница на вашата веб-страница

Некои компании не сакаат да ја хостираат својата страница на друга алатка и користат веб-билдер за нивната веб-страница.

Исто така, ако претпочитате поголема контрола и брендирање, размислете за создавање приспособена целна страница на вашата веб-страница посветена на посетителите кои доаѓаат од вашата био-врска.

Вордпрес градител

Користете го создавачот на вашата веб-страница или CMS (како WordPress, Squarespace или Wix) за да дизајнирате страница што го одразува вашиот бренд, ги вклучува вашите најважни врски и нуди јасен повик за акција. Овој метод исто така го подобрува сообраќајот кон вашата страница и може да биде корисен за оптимизација.

Canva создаде уредувач на веб-страници, овозможувајќи им на корисниците лесно да креираат свои веб-страници.

Многу креатори почнаа да го користат Canva не само за нивните социјални медиуми, туку и за можноста да ги наведат нивните важни врски во врска во страницата слична на био.

Еве еден пример:

креирајте врска во био-страницата во Canva

Истражувајќи ги повеќеслојните предности на алатките за поврзување во био, собравме увид од десет деловни лидери, вклучувајќи основачи и извршни директори. Тие ги споделуваат своите искуства, почнувајќи од зголемување на директната продажба со визуелни врски до рафинирање на маркетинг инка за подобрено корисничко искуство. Откријте зошто вашиот бренд може да има корист од оваа едноставна, но моќна алатка.

 • Зголемете ја директната продажба со визуелни врски
 • Подобрете ја пост естетиката и професионализмот
 • Консолидирајте го дигиталното присуство со еден клик
 • Максимизирајте го ангажманот со повеќе дестинации
 • Рационализирајте го корисничкото патување до централизиран центар
 • Олеснување на пристапот до ресурсите за ментално здравје
 • Приспособете ги врските за подобри конверзии
 • Зголемете ги регистрациите и барањата за настани
 • Податоци за следење за маркетинг наведување
 • Подобрете ја маркетинг инка за корисничко искуство

Како горд сопственик на Rad UTV Parts, опширно користев алатка за поврзување во био за да ја вклопам суштината на нашиот бренд управуван од авантури во единствена, лесно пловидлива платформа. Оваа алатка беше инструментална во претворањето на нашиот ангажман на социјалните медиуми во опипливи деловни резултати, особено во индустрија каде што визуелната мотивација поттикнува акција.

Роберт Рез, Сопственик, Рад UTV делови

Со насочување на следбениците од нашите постови и приказни на Инстаграм со висок адреналин директно кон избраниот избор на нашата најнова опрема за теренски пат и додатоци, видовме значителен пораст во веб сообраќајот, со зголемување од 25% во директната продажба во рок од само неколку месеци на имплементација.

Освен тоа, со оглед на природата на нашите производи, кои често бараат детални описи и објаснувања за компатибилноста, алатката за поврзување во био ни овозможи да понудиме слоевито, но рационализирано патување за нашите клиенти. На пример, користејќи ја оваа алатка, клиентите можат да преминат од гледање видео со висока акција на UTV со нашиот најнов комплет за суспензија на Instagram, директно на страница со детални детали за производот, водичи за инсталација и списоци за компатибилност. 

Оваа беспрекорна транзиција не само што го подобрува искуството на клиентите, туку и значително го намалува триењето што обично е поврзано со навигацијата од социјалните медиуми на надворешна веб-локација. Директниот резултат не беше само во продажбата, туку и во поттикнувањето на силна, ангажирана заедница околу нашиот бренд, потврдувајќи ја непроценливата улога што алатката „link-in-bio“ ја игра во премостувањето на јазот помеѓу ангажирањето на содржината и конверзијата на клиентите.

2. Подобрете ја пост естетиката и професионализмот

Врската во био не е неопходна само на Инстаграм, туку може вистински да ги направи вашите објави почисти. Ова може да звучи малку плитко, но има нешто што се истакнува во врска со врската во центарот на вашето пишување и може да биде прилично оттргнувачко. 

Мислам дека начинот за управување со ова е навистина да размислите каде се наоѓа врската. Ако природно се вклопува на дното на текстот, тогаш ова е помалку болно во очите, но ако врската е поприродна на половина пат од пишувањето, тука е местото каде што „(Линк во био)“ може да биде многу повеќе атрактивна алтернатива. Јасно му комуницира на читателот без да го прекине текот на пишувањето. 

Брет Даунс, основач, Помошници на харо

Настрана од протокот на пишување, ова може да биде попаметен начин за презентирање написи поради нивната општа должина - никој не сака да го види случајниот асортиман на броеви и букви што може да се најдат на крајот од видовите врски, така што ова е само повеќе професионален начин за нивно прикажување.

Можете исто така да погледнете во зградата нешто како LinkTree, и ова ќе ви овозможи да продолжите да споделувате мноштво корисни врски онолку долго колку што ви треба.

3. Консолидирајте го дигиталното присуство со еден клик

Во мојата улога како основач и претседател на Raincross, агенција за веб дизајн, развој и дигитален маркетинг, го видов трансформативното влијание што може да го има алатката за поврзување во био врз дигиталната стратегија на брендот. 

Еден моќен аспект е неговата способност да го консолидира дигиталното присуство на брендот, ефективно дејствувајќи како дигитална визит-карта која ги поврзува корисниците директно со најважните онлајн простори на брендот со само еден клик. Оваа едноставност е клучна во денешниот брз дигитален пејзаж, каде што привлекувањето и одржувањето на вниманието на публиката е најважно.

На пример, еднаш користевме алатка за поврзување во био за локален бутик кој се бореше да ја преведе својата активност на социјалните мрежи во вистински пешачки сообраќај и онлајн продажба. Со курирање збир од директни врски што ги водеа корисниците не само до нивната онлајн продавница, туку и до страница со детали за нивните настани во продавницата и ексклузивна страница со попуст за следбеници, создадовме беспрекорен мост помеѓу нивното присуство на Инстаграм и нивното генерирање приходи акции. 

Кевин Вотс, претседател и основач, Raincross

Резултатот? Зголемување на 30% во онлајн продажбата и забележливо зголемување на присуството на настани во првите три месеци по имплементацијата. Ова го покажа не само потенцијалот за непосреден раст на приходите, туку и можноста за продлабочување на ангажманот со нивната база на клиенти.

Освен тоа, анализирањето на податоците од алатката „link-in-bio“ ни даде функционални сознанија за тоа кои типови на содржини и понуди предизвикуваат најголем ангажман и конверзии. Ова ни овозможи да ја усовршиме нашата стратегија во реално време, фокусирајќи се на активности со големо влијание кои се тесно усогласени со целите на брендот и интересите на публиката. Способноста за брзо свртување и прилагодување врз основа на реална, мерлива интеракција со корисниците е промена на играта во дигиталниот маркетинг, што ја прави алатката за поврзување во био непроценливо богатство за брендовите кои сакаат да напредуваат на интернет.

4. Максимизирајте го ангажманот со повеќе дестинации

Еден бренд треба да користи алатка за поврзување во био за да го придвижи сообраќајот до повеќе дестинации од нивните профили на социјалните медиуми. Јас лично ја користев оваа алатка за да ја максимизирам ефективноста на мојата врска за био на Инстаграм.

Даниел Флоридо, главен веб развој и директор, Пикселна бура

Можете да ги насочите следбениците до различни важни дестинации, како што се веб-локации, објави на блогови, страници со производи и промотивни понуди, со алатката линк-во-био. Тоа ви овозможува да обезбедите рационализирано искуство за публиката, што ќе и го олесни пристапот до релевантната содржина. Во мојот случај, видов зголемен ангажман, сообраќај на веб-страници и конверзии.

Дополнително, дава вредни сознанија за тоа кои врски беа најпопуларни меѓу мојата публика, овозможувајќи ми ефективно да ги оптимизирам моите маркетинг стратегии. Севкупно, користењето на алатката линк-во-био ми помогна да го подобрам присуството на мојот бренд на интернет и да извлечам значајни резултати од моите напори за социјалните медиуми.

5. Рационализирајте го корисничкото патување до централизиран центар

Со повеќе од две децении искуство во услуги на клиентите и предводник на мојата компанија, OneStop Northwest LLC, од прва рака го видов значењето на кохезивното брендирање и ефикасните алатки за комуникација во различни деловни размери. Користењето на алатката „link-in-bio“ го поедноставува патувањето на корисниците со водечки потенцијални клиенти од различниот и често сегментиран свет на социјалните медиуми директно до централизиран центар што ги прикажува сите критични услуги и понуди.

Преку имплементирање на таква алатка, забележавме значително зголемување на рационализираните барања и ангажман на услуги, што резултира со попрефинета и поефективна инка за олово. На пример, по интегрирањето на линк-во-био на нашите социјални профили, една од нашите кампањи резултираше со 30% зголемување на пополнетите прашалници за услуги, што е критичен чекор во процесот на вклучување на нашите клиенти. Секоја врска служеше како фокусирана патека до одредени делови од нашата услуга, без разлика дали тоа беше корпоративно брендирање, оптимизација за оптимизација или алатки за управување со проекти за стартап. 

Дилан Клепе, ко-основач и извршен директор, OneStop Northwest LLC

Ова не само што ја подобри нашата внатрешна метрика, туку и обезбеди јасна, директна линија на комуникација со потенцијалните клиенти кои го ценат приспособениот пристап и леснотијата на пристап до информациите што ги бараат.

6. Олеснување на пристапот до ресурсите за ментално здравје

Откако ја основав Stay Here, организација длабоко вкоренета во свесноста за менталното здравје и превенцијата од самоубиства, мојата работа се врти околу создавање и дистрибуција на содржина што допира до широка, разновидна публика. Употребата на алатката линк-во-био беше трансформативна во нашите напори. Тоа ни овозможува ефикасно да ги консолидираме нашите ресурси, од ангажирање содржини низ платформите на социјалните медиуми до критични врски за итна поддршка за менталното здравје и обука за спречување самоубиства. Оваа алатка во суштина го рационализираше процесот за поединци кои бараат помош или информации, насочувајќи ги таму каде што можат да ја најдат потребната поддршка и заедница со минимални бариери.

Нашето искуство покажа значително зголемување на ангажираноста со нашите водичи и ресурси за ментално здравје по имплементацијата на алатката Link-in-bio. На пример, откако ги насочивме нашите следбеници на социјалните медиуми на нашата обука за ACT и партнерството со TheHopeLine преку нашата врска во био, забележавме пораст од 30% во стапките на учество.

Џејкоб Којн, основач, Остани тука

Ова подобрување не беше само во бројки, туку претставуваше влијание во реалниот свет каде што повеќе поединци веднаш пристапија до помошта што им беше потребна. Оваа алатка не само што ја подобри нашата ефективност на теренот, туку исто така ја потврди важноста на едноставноста и пристапноста во олеснувањето на помошта за оние кои се во неволја, нагласувајќи го големото влијание што технологијата може да има во секторот за ментално здравје.

Некои од придобивките од користењето на алатката линк-во-био за бренд вклучуваат зголемен сообраќај и ангажираност, подобри стапки на конверзија и подобрено корисничко искуство. Една од причините зошто брендот треба да користи алатка за поврзување во био е затоа што овозможува лесно прилагодување и организација на врските. Ова е особено корисно за бизнисите со повеќе производи или услуги, бидејќи тие можат да ја насочат својата публика кон одредени целни страници или кампањи со само една врска. 

Во моето лично искуство, видов значително зголемување на сообраќајот на веб-страниците и продажбата откако имплементирав алатка за поврзување во био за сметката на Инстаграм на мојот бизнис. Со насочување на следбениците на страници на одредени производи, наместо само на главната веб-локација, тоа им го олесни купувањето и резултираше со повисоки стапки на конверзија. 

Менди Мари, основач и извршен директор, Независен хотелски консултант

Покрај тоа, користењето на алатката линк-во-био, исто така, го подобри целокупното корисничко искуство за моите следбеници. Тие веќе не мора да се движат низ мојот довод или да кликнат на повеќе линкови во мојата био за да го најдат она што го бараат. Ова не само што им заштеди време, туку и ги зголеми шансите да се ангажираат со мојот бренд и да купуваат. 

Севкупно, алатката за поврзување во био е драгоцено средство за секој бренд кој сака да го подобри своето онлајн присуство и да поттикне конверзии. Тоа го поедноставува процесот и за брендот и за неговата публика, што резултира со победничка ситуација. Силно препорачувам да ја искористите оваа алатка за секој што сака да ја подобри маркетинг стратегијата на својот бренд.

8. Зголемете ги регистрациите и барањата за настани

Алатката за поврзување во био е неопходна за бизнисите кои имаат за цел интеракција со целна публика. Спроведувањето на истиот на нашите социјални платформи доведе до зголемување од 25% во регистрациите на настани и пораст од 15% во барањата за производите.

Даниел Линч, претседател и сопственик, Емпатија Први медиуми

Оваа алатка ги трансформира нашите социјални профили во динамични допирни точки, водејќи ја нашата публика до релевантни содржини и промоции.

Беспрекорната навигација не само што го подобрува корисничкото искуство, туку и значително придонесува за нашите стапки на конверзија и севкупниот раст на бизнисот.

9. Податоци за следење за маркетинг наведен извор

Една од главните причини зошто сакате да користите алатка за поврзување во био е следењето на податоците. Во Google Analytics, можете да го анализирате сообраќајот на вашата веб-страница врз основа на тоа од каде доаѓа посетителот на веб-страницата, вклучително и социјалните медиуми. Ова ви овозможува правилно да го припишете следењето (и продажбата или конверзиите) на нивниот оригинален извор. 

Џон Самон, извршен директор и основач, Шести градски маркетинг

Без да користите алатка која ви овозможува да додавате одредени врски на веб-локации на вашите социјални профили, потенцијално ги губите овие податоци бидејќи ако сите директно доаѓаат на вашата веб-страница, потешко е да се измери вашите различни онлајн маркетинг кампањи, без разлика дали се на социјалните мрежи или каде било на друго место.

10. Рафинирај ја маркетинг инка за корисничко искуство

Алатките за поврзување во био се одличен начин брендовите да помогнат во филтрирањето на води до различни области на нивната локација. Не секој потенцијален клиент ќе го сака истото, а тоа значи дека нема да можете да конвертирате толку многу потенцијални клиенти со едноставно вклучување на врска до вашата почетна страница или вашиот најнов пост на блог во вашата биографија. 

Лорен Карлстром, КОО, Кислород плус

Со разбирање на различните клиенти што ги имате и преку употреба на алатката за поврзување во био, можете да создадете попрефинета маркетинг инка и подобро корисничко искуство. Вашите различни потенцијали ќе бидат насочени кон областите што особено им се допаѓаат, а тоа само може да ви помогне да изградите посилни односи со нив од самиот почеток и да претворите повеќе од нив во лојални клиенти.

Заклучок

Значи, што значи врската во био во 2024 година? Дали е исто како порано или има различно значење?

Претежно е исто, но со пресвртот на LinkedIn кој влегува во играта – обезбедувајќи своја сопствена верзија за врски во био, со фрази за повик до дејствување.

Најчесто поставувани прашања

Да! Ова е главната причина зошто креаторите на содржина додаваат врска во нивната био био на Инстаграм за да можат да обезбедат верзија за кликнување на секоја објава на Инстаграм и да додадат надворешни врски за да го поттикнат сообраќајот на нивната веб-страница.

Да. Инстаграм јасно изјави дека нема да направи опција за додавање врски во натписите на објавите на Инстаграм/ Во моментов, тие ја обезбедуваат оваа опција само во приказните на Инстаграм, а веб-страницата поднесена во профилот на Инстаграм е вистинската опција што Инстаграм им овозможува на корисниците да ја користат за додавање врски.

Линк во креатор на био-страница

Зголемете го сообраќајот со комплетната врска во био алатката

Пријавете се за Feedlink – најдобрата врска во био алатката на пазарот.


Објавено од Никола Бојков

Ко-основач на Feedlink, помагајќи им на малите бизниси лесно да го градат своето онлајн присуство, да се вклучат со својата публика и да го развијат својот бизнис.