Прескокнете до главната содржина

Како да користите вештачка интелигенција за да пишувате објави на блогови во 2024 година? [Совети и придобивки]

Научете сè што треба да знаете за користењето на вештачката интелигенција за пишување објави на блогови, од главните чекори во процесот до најдобрите практики и придобивките од користењето на оваа технологија.

Душко Талевски Објавено од Душко Талевски во Случаи за употреба Читање 12 мин

Чекори за користење на вештачката интелигенција за пишување објави на блогови

Ако сте сопственик на мал бизнис кој сака да го развие вашиот бренд во денешниот дигитален и конкурентен пејзаж, отворањето блог треба да биде вашиот прв чекор - тоа е многу ефикасна маркетинг алатка која привлекува посетители на вашата веб-страница и ги претвора во лојални следбеници.

Како што стои, пишувањето блог со вештачка интелигенција неодамна стана стратегија за создавање содржина, бидејќи значително го рационализира целиот процес.

Тоа, рече, мора да го запомните тоа Google претпочита содржина создадена за луѓе, не пребарувачите, па вештачката интелигенција треба да се користи како алатка, а не како замена за вистинските писатели.

Затоа, дозволете ни да ви кажеме како можете и треба да користите вештачка интелигенција кога генерирате објави на блогови (и вистинската алатка за тоа) за да се осигураме дека објавувате содржина што ќе ви помогне да растете!

Продолжете да читате за да откриете како вештачката интелигенција може да го трансформира вашиот процес на блогирање, придобивките што ги носи и најдобрите практики за нејзино интегрирање во вашата стратегија за содржина.

Кои се објавите на блогот генерирани од вештачка интелигенција?

Едноставно кажано, објавите на блогот генерирани од вештачка интелигенција се парчиња пишана содржина создадена со помош на вештачка интелигенција софтвер, како што се GPT-3.5 и GPT-4 на OpenAI.

Исто така познат како голем јазичен модел (LLM), софтвер како овој беше обучен со користење на машинско учење и вклучува милиони текстови што се користат за реплицирање на човечки јазик.

Затоа, кога корисникот го поттикнува моделот да генерира текст, софтверот ја користи својата огромна база на податоци за да предвиди кој точен збор или фраза се вклопува во дадениот контекст и автоматски генерира концизен дел од пишувањето врз основа на дадените инструкции.

Запомнете: човечкиот придонес е сè уште суштински за создавање висококвалитетна содржина!

Поради тоа, генераторите на текст со вештачка интелигенција се исто толку паметни како и инструкциите што ги давате. Значи, за да произведете читлива, привлечна и информативна содржина, треба да го научите софтверот за вештачка интелигенција за уникатниот стил на пишување на вашиот бренд.

кратка дефиниција за блогирање со вештачка интелигенција

Подолу, ќе ги истражиме сите различни начини на кои корисниците можат да се потпрат на алатките за блогирање со вештачка интелигенција со сè, од бура на идеи за блог до создавање структура и прв нацрт.

Но, пред да го направиме тоа, да видиме зошто блогирањето со вештачка интелигенција е важно!

Кои се придобивките од блогирањето со вештачка интелигенција?

Најголемата предност на користењето вештачка интелигенција за пишување блогови е тоа што вие значително ја зголемуваат брзината на генерирање содржина. Плус, можете да ги користите овие алатки за вештачка интелигенција и за други видови содржини, како што е да ви помогне да дојдете до објави на социјалните мрежи или да пишувате маркетиншка копија.

Сепак, треба да поминете извесно време за уредување и оптимизирање на генерираната содржина за да одговара на гласот на вашиот бренд и да обезбеди точни информации.

Меѓутоа, кога ги користите вистинските инструкции, можете да го постигнете сето ова:

 • Оптимизирајте ја вашата содржина за оптимизација— Друга предност на алатките за блогирање со вештачка интелигенција е тоа што тие можат да ви помогнат да ја оптимизирате вашата содржина за пребарувачите; тие можат да ги анализираат трендовите и клучните зборови за да ви кажат што да пишувате и кои зборови да ги користите за вашите објави да се рангираат повисоко;
 • Планирајте ја вашата стратегија за содржина— Вештачката интелигенција исто така може да ви помогне да планирате сеопфатна стратегија за содржина, т.е. може да препорача теми, да објавува распоред и да ви каже кои типови на содржини веројатно најдобро ќе имаат резултати за вашите специфични потреби и пазарна ниша;
 • Одржувајте конзистентен стил на пишување— одржувањето конзистентен тон и стил на сите ваши објави на блог може да биде предизвик, особено ако повеќе луѓе пишуваат за вас; добро, алатките за вештачка интелигенција може да се обучат да одговараат на гласот на вашиот бренд и да обезбедат конзистентност;
 • Намалете ги трошоците поврзани со содржината- бидејќи буџетот е секогаш грижа за малите бизниси, блогирањето со вештачка интелигенција е благослов за заштеда на трошоците бидејќи не мора да ангажирате тим писатели или да поминувате часови сами да создавате содржина.

Како што можете да видите, со вештачката интелигенција, можете да ги намалите вкупните трошоци за создавање содржина и сепак поефикасно да произведувате висококвалитетни, привлечни и погодни за оптимизација на блог постови.

Како да се користи вештачката интелигенција за пишување објави на блог? Процес чекор-по-чекор

За да креирате објави на блог со помош на алатки за пишување со вештачка интелигенција, едноставно мора да му обезбедите на софтверот за пишување со вештачка интелигенција вистинските инструкции што создаваат висококвалитетна содржина.

Потсетите за блогирање се изјави кои генерираат содржина, а повеќето модели за обработка на природен јазик користат такви команди за разговор за да ви го дадат резултатот што ви треба.

Како да соработувате со пријател или колега во обид да измислите идеја и да ја развиете заедно: на тој начин вештачката интелигенција ви помага да пишувате привлечна содржина.

Сепак, морате бидете јасни и фокусирајте се за она што е најважно ако сакате да добиете објава на блог исто како што сте го замислиле. За таа цел, треба да вклучите информации како што се вашиот таргетна публика, на тон и должина на текстот, и релевантни клучни зборови.

Вака изгледа главниот разговор на ChatGPT каде што ги внесувате вашите потсетници:

chatgpt главен промптен прозорец

Забелешка: Секое известување се третира како посебна сесија за пишување, затоа мора да се трудите да ги вклучите сите релевантни информации во една порака. Потоа можете да повторувате на него.

Подолу ги покриваме чекорите за користење на GPT AI систем и нудиме практичен пример за тоа како да напишете блог пост на тема „Современи техники на кинематографија“.

Чекор 1: Генерирајте го насловот на вашата објава

Започнете со генерирање на привлечен наслов на блог пост користејќи го вашиот главен клучен збор. Можете да побарате од алатката за вештачка интелигенција да ви обезбеди неколку опции за да ја изберете онаа што најмногу ви се допаѓа:

генерирање наслов на блог пост со помош на feedlink ai helper

Чекор 2: Направете го вашиот преглед

Сега кога имаме наслов, ајде да создадеме детален преглед. Обезбедете ја вештачката интелигенција со вашата избрана тема и сите специфични агли или прашања што сакате да ги истражите. Вештачката интелигенција може да предложи наслови, поднаслови и клучни точки за покривање, структурирајќи ја вашата објава за подобар тек и кохерентност:

креирање на преглед на вашиот блог пост со помош на feedlink ai помошник

Чекор 3: Нацртајте ја вашата објава

Со вашиот преглед во рака, да продолжиме со изготвување на објавата. Нахранете ја вештачката интелигенција секој дел од вашиот преглед и замолете го да генерира текст за тие делови. Овој чекор може брзо да ви даде груб нацрт. Запомнете, оваа содржина ќе треба префинетост, но тоа е солидна почетна точка:

изготвување на делови од блог постови со помош на feedlink ai helper

Сега треба да го повторите процесот за останатите делови!

Чекор 4: Проверка на факти и додајте увид

Рачно прегледајте го нацртот генериран со вештачка интелигенција за точност, уверувајќи се дека сите факти се точни. Ова е исто така време да ги додадете вашите лични сознанија, анегдоти и стручно знаење на објавата. Овој чекор осигурува дека содржината не е само точна, туку и резонира со вашиот уникатен глас:

додавање лични сознанија за содржината генерирана од вештачка интелигенција

Чекор 5: Подобрете ја вашата содржина

По изготвувањето, време е да се подобри содржината. Користете вештачка интелигенција за да предложите подобрувања во јазикот, тонот и стилот за да го направите нацртот попривлечен и почитлив. Во оваа фаза, интегрирањето на релевантни клучни зборови природно низ содржината за цели на оптимизација е исто така корисно:

подобрување на пишаната содржина со помош на feedlink ai helper

Чекор 6: Направете го последното уредување и оптимизации

Последниот чекор е уште еден рачен пристап за да се осигурате дека вашата објава е полиран и професионален. Потоа, спроведете конечна оптимизација за оптимизација, користејќи вештачка интелигенција за да предложите клучни зборови, мета описи и алтернативни текстови за слики, осигурувајќи се дека вашата објава е подготвена да се рангира добро во резултатите од пребарувачот.

Сега треба само да го повторите процесот за сите преостанати делови и да ги пронајдете соодветните визуелни слики (слики, видеа, табели, итн.) за да ја подобрите вашата напишана содржина.

Во горните слики од екранот, ние ги користиме Фидлинк AI Helper, кој неодамна беше додаден во функцијата за блогирање на платформата. Сега, корисниците можат да ја добијат сета помош што им е потребна за да направат привлечни и информативни блог постови што ќе го привлечат вниманието на нивните читатели.

Само кликнете на едноставно копче, внесете го вашиот промпт и видете како се случува магијата:

feedlink ai помошна алатка во акција

Во принцип, овој асистент со вештачка интелигенција работи како и другите алатки за пишување со вештачка интелигенција слични на GPT: колку подобро ќе внесете барање, толку подобри резултати добивате. Мора да бидете што е можно поописни!

Можете да дознаете повеќе за користење на функцијата во соодветна статија за помош!

Но, тоа не е се, додадовме уште неколку важни ажурирања за нашата функција за блогирање неодамна кои ви помагаат да го извлечете максимумот од објавите на вашиот блог со тоа што ќе ви помогне да ја пренамените вашата содржина на LinkedIn, да испраќате цели објави на блог преку е-пошта и да ја зголемите вашата листа на претплатници.

[Копче CTA за Feedlink]

Feedlink ви дозволува започнете блог, поставете го и ставете го пред вашата јавност што е можно побрзо. За да ви помогне во тоа, вклучува неколку многу корисни функции:

 • Добијте свој уникатен домен— Feedlink им нуди на своите корисници уникатни брендирани домени кои им помагаат да се издвојат од конкуренцијата и да го подобрат својот онлајн глас;
 • Споделете ги вашите објави на блог преку социјалните медиуми— можете автоматски да креирате објави на Инстаграм што привлекуваат внимание и ролни кога ги објавувате објавите на вашите блогови;
 • Испратете цели објави на блог преку е-пошта— можете исто така да ги збогатите дојдовните сандачиња на вашите следбеници со испраќање цели објави на блог директно преку е-пошта за да ги добијат сите ваши најнови ажурирања;
 • Претворете ја содржината на LinkedIn во објави на блогови— добивте квалитетна содржина на LinkedIn на страницата на вашата компанија? Сега можете да го пренамените со тоа што ќе го претворите во блог пост за неколку секунди;
 • Потпрете се на напредните алатки за пишување со вештачка интелигенција—веќе зборувавме за овој моќен мал додаток кој ќе ви помогне да го започнете вашето патување за блогирање без никаков напор;
 • Лесно додајте ги мета-ознаките на вашиот блог— кога станува збор за оптимизирање на објавите на вашиот блог за оптимизација, Feedlink ви овозможува брзо да ги промените соодветните мета-ознаки во уредникот;
 • Вклучете блок за претплата во вашите објави— сакате да го зголемите бројот на вашите претплатници? Додајте блог за претплата на врвот, средината или дното на објавите на вашиот блог;
 • Вметнете ги вашите доводи на социјалните мрежи во живо— можете и да ги вградите вашите живи доводи на Instagram и TikTok директно во вашите блогови и тие секогаш ќе бидат ажурирани!

Оваа лајт алатка за блогирање ќе ве поттикне веднаш дури и ако немате никакво знаење или искуство за блогирање за да можете да му го дадете на вашиот бизнис потребниот поттик!

Блогирање со содржина генерирана од вештачка интелигенција: 10 најдобри практики

Што е со она што треба и што не треба да се користи за вештачка интелигенција за пишување блогови? Па, како технологија која сè уште се појавува, креаторите на содржини сè уште откриваат како најдобро да ја користат вештачката интелигенција за да генерираат објави на блогови, но има неколку звучни практики кои ќе ви помогнат брзо да произведувате квалитетна содржина:

Генерирајте идеи и нацрти со вештачка интелигенција, но потпирајте се на човечки придонес

Можете да ги користите алатките за вештачка интелигенција за да разберете идеи за теми, да креирате контури и да направите првични нацрти за да заштедите време и напор. Како што рече, секогаш треба да ги додавате вашите уникатни согледувања и перспективи на конечната содржина бидејќи вештачката интелигенција не може да го реплицира личниот допир на луѓето.

Секогаш уредувајте и прегледувајте ја содржината генерирана со вештачка интелигенција

Секогаш мора темелно да ја уредувате содржината генерирана со вештачка интелигенција за точност, кохерентност и релевантност. На крајот на краиштата, јазичниот модел има пресечен период до одреден датум.

Потоа, треба да ги подобрите и стилот и граматиката на текстот за да се осигурате дека вашите објави ги исполнуваат стандардите на вашата компанија и да го задржат уникатниот глас на вашиот бренд.

Проверете ги фактите и додајте го вашето гледиште

Вештачката интелигенција не може секогаш да ги прави фактите правилно, така што проверката на фактите е од суштинско значење. Сепак, заедно со фактичката точност, мора да внесете и свој POV во содржината генерирана со вештачка интелигенција за да ја трансформирате од генеричка во привлечна, обезбедувајќи подлабоко одекнување со вашата публика.

Внимателно ракувајте со чувствителните теми

Одредени чувствителни теми бараат човечко разбирање или внимание бидејќи влијаат на верувањата на луѓето, финансиите, здравјето и другите важни аспекти на човековото постоење.

На пример, не можете да се потпрете на вештачката интелигенција за да ви даде инвестициски совет или да ви каже што да правите во итен медицински случај бидејќи не треба да има простор за грешка во такви случаи.

Користете вештачка интелигенција за создавање дополнителна содржина

Вештачката интелигенција се истакнува во генерирањето на кратки содржини како што се мета описи, PPC копии од реклами и описи на производи. Откако алатката за вештачка интелигенција ќе ги покрие овие задачи, можете да се фокусирате на поважни содржини како објави на блогови, целни страници и друга содржина што се користи за конвертирање на посетители.

Дајте приоритет на квалитетот и автентичноста пред манипулацијата со SEO

Иако вештачката интелигенција може да помогне да се оптимизира содржината за пребарувачите, никогаш не правете компромиси за квалитетот и автентичноста на вашата содржина заради оптимизација. Автентичната, вредна содржина дизајнирана за вашата публика секогаш ќе ја надмине содржината создадена за алгоритми на пребарувачот.

Создадете оригинална содржина за лидерство со размислување сами

Ако продолжите да ја користите содржината генерирана од вештачка интелигенција, таа ќе почне да се чувствува просечно и нежно за вашата публика. Значи, мора да го разликувате вашиот бренд со оригинални мисловни лидерски парчиња кои ги рефлектираат вашите уникатни согледувања и искуства, нешто што вештачката интелигенција не може да го повтори.

Користете некои слики генерирани со вештачка интелигенција, но не сите

Поради потенцијални правни и етички прашања, препорачливо е да се избегне да се потпирате само на вештачка интелигенција за создавање слики. Иако можете лесно да генерирате насловна фотографија врз основа на вашата тема, не треба да користите вештачка интелигенција кога станува збор за обезбедување примери од реалниот живот во објавите на вашиот блог.

Експериментирајте, учете и давајте јасни насоки

Како што споменавме погоре, вашата содржина со вештачка интелигенција ќе биде добра како и инструкциите што ги користите! Откако ќе започнете да генерирате содржина напишана со вештачка интелигенција, ќе забележите дека добивате поквалитетен излез со поспецифични насоки, така што секогаш треба да давате јасни и детални инструкции.

Избегнувајте да се потпирате исклучиво на содржина генерирана од вештачка интелигенција

Објавувањето содржина што е 100% создадена од вештачка интелигенција ризикува да го изгуби човечкиот допир што ги ангажира читателите. Плус, Google може да го означи како спам и да го казни во рангирањето.

Од таа причина, треба да користите вештачка интелигенција како алатка во процесот на креирање содржина, но погрижете се секоја содржина да биде прегледана, рафинирана и одобрена од вас.

Заклучок: Креирањето на блог пост со вештачка интелигенција е лесно, но има трик за тоа!

На крајот на денот, можете и треба да користите вештачка интелигенција за да пишувате објави на блогови бидејќи технологијата нуди многу предности за претприемачите и сопствениците на мали бизниси.

Покрај тоа што ви заштедуваат многу време и ресурси, алатките за пишување вештачка интелигенција како што е помошникот за вештачка интелигенција на Feedlink и ChatGPT ви помагаат да ја оптимизирате вашата содржина за оптимизација, да планирате долгорочна стратегија и да го одржувате гласот на вашиот уникатен бренд низ вашиот блог, веб-локација и социјалните мрежи. медиуми.

Меѓутоа, ако сакате да започнете и одржувате успешен блог, не заборавајте да додадете човечка перспектива на објавите на вашите блогови бидејќи Google ја цени содржината напишана за вистински луѓе.

Запомнете: користете вештачка интелигенција за кревање тешки товари, но фокусирајте се на додавање личен талент што ја издвојува вашата содржина. Така ќе го претворите добриот блог во одличен!

Најчесто поставувани прашања

Може ли да користам вештачка интелигенција за блогирање?

Да, можете да користите вештачка интелигенција за блогирање за да генерирате идеи, да креирате нацрти и да ја оптимизирате содржината. Тоа е ефикасна алатка која може да ја подобри продуктивноста и креативноста, овозможувајќи ви да одржувате постојано присуство на блог со помалку напор. Сепак, тоа не треба да ги замени човечките писатели.

Да, легално е да се користи вештачка интелигенција за блогови. Сепак, погрижете се содржината генерирана од вештачка интелигенција да не ги нарушува авторските права и дека податоците што се користат за обука на моделот се добиени етички.

Која алатка за вештачка интелигенција е најдобра за пишување блог?

Најдобрата алатка за вештачка интелигенција за пишување блог често зависи од вашите специфични потреби; сепак, алатките базирани на GPT, како што е GPT-3 на OpenAI или пишувачот на AI на Feedlink, станаа популарни поради нивната способност да генерираат кохерентна, контекстуално релевантна содржина.

Дали треба да користам вештачка интелигенција за да пишувам објави на блогови?

Користењето вештачка интелигенција за пишување објави на блог може да биде корисно за брзо и ефикасно генерирање на содржина, но од клучно значење е да додадете лични сознанија и да се осигурате дека содржината е фактички точна и усогласена со гласот на вашиот бренд и со очекувањата на публиката.

Како да напишам блог во вештачка интелигенција?

За да напишете блог со вештачка интелигенција, започнете со обезбедување детален потсетник или тема на алатката за пишување со вештачка интелигенција. Потоа насочете ја генерираната содржина со додавање лични сознанија, проверка на факти и уверување дека одговара на тонот и стилот на вашиот бренд.


Објавено од Душко Талевски

Уредувач на содржини со долгогодишно искуство во помагањето на сопствениците на мали бизниси да разберат како да го создадат своето онлајн присуство, да градат веб-страници и да пишуваат корисни објави на блогови.