Прескокнете до главната содржина

Како да закажувате објави на Инстаграм и да додавате врски во Био одеднаш?

Научете како да закажувате објави на Инстаграм и истовремено да додавате линкови до вашата био-страница.

Никола Бојков Објавено од Никола Бојков во Линк во био 21 мин прочитано

Како да закажувате објави на Инстаграм

Ако сте сопственик на мал бизнис кој бара да ја оптимизира стратегијата за социјалните медиуми, треба да научите како да ги закажувате вашите објави на Инстаграм и ролни за да заштедите драгоцено време во вашиот ден.

Бидејќи Инстаграм ви помага да го промовирате вашиот бренд и да ги ангажирате вашите следбеници, врската во био е единствениот начин да ги доведете на надворешни страници и да го продолжите патувањето со клиентите.

Во моментов, закажувањето објави на Инстаграм и поврзувањето со вашата веб-страница или страниците за наплата на производи не е лесно.

Затоа, продолжете да читате бидејќи покриваме три главни методи за планирање на објави на Инстаграм, од користење на опциите за домашна апликација до користење на алатка за закажување од трета страна за да го направите целиот процес на објавување и поврзување автономен.

Зошто е важно распоредот на објави на Инстаграм за бизнисите?

Зошто треба однапред да закажувате објави на Инстаграм?

Па, распоредот на Инстаграм е вашето волшебно стапче зад сцената што го прави вашиот живот на социјалните мрежи ветре и ги одржува вашите објави да течат како часовник.

Замислете како го сварувате утринското кафе или го завршувате денот, знаејќи дека вашиот Инстаграм зоврива со активност, стигнувајќи на слаткото место кога вашите следбеници се движат.

Еве што се случува кога закажувате содржина на Инстаграм:

 • Заштедувате тони време - Планирајте ги и подгответе ги вашите објави кога ви одговара, а потоа оставете ги да летаат кога вашите следбеници се со ококорени очи и со бушава опашка;
 • Добивате увид - повеќето алатки за закажување, исто така, ѕиркаат во она што ја интересира вашата публика за да можат да се приспособат во реално време и да го задржат блескав ангажманот;
 • Го спречувате исцрпувањето на социјалните мрежи - збогувајте се со заморот од социјалните мрежи бидејќи закажувањето значи дека вашиот бренд е секогаш вклучен, дури и кога сте исклучени.
 • Вие сте доследни – кога претстои планиран календар за содржини, постојано ќе привлекувате и ќе бидете релевантни за вашата публика, без да се натерате да го правите распоредот за објавување секој ден.
 • Избегнувате грешки кога објавувате на повеќе платформи – ова е клучна придобивка кога се користи алатка за објавување на иста или малку изменета содржина на повеќе платформи. Ја избегнува потребата да се најавите на секоја сметка, а исто така и можноста за правење грешка при објавување повторно и повторно на секоја платформа.

Запомнете дека водење бизнис е маратон, а не спринт. Ајде да видиме како да закажеме објави на Инстаграм.

Алатка за закажување на Инстаграм

Вашата нова алатка за бесплатно објавување и закажување објави на Инстаграм!

Закажување објави на Инстаграм преку апликацијата: Официјален метод

Инстаграм воведе многу корисна функција за закажување во последниве години за да ја понуди истата функционалност како и повеќето апликации за управување со социјалните медиуми. Сепак, само Инстаграм Бизнис и сметки на создавачи моментално имаат пристап до оваа функција.

Закажувањето објави преку апликацијата Instagram бара од вас да се најавите на вашата лична сметка на Instagram и да следите неколку чекори:

Чекор 1: Отворете ја апликацијата Instagram, допрете на Копче '+' и изберете a пост или ролна; Еве направете ги сите уредувања што ги сакате, допрете „Следно“,

Чекори за избор на објава на Инстаграм и распоред преку апликацијата Инстаграм

Чекор 3: На крајниот екран каде што го додавате пост натпис скролувајте надолу, допрете Напредни поставувања; на следниот екран, вклучете го „Закажи ја оваа објава“ опција, а во поповер на дното, едноставно изберете датум и време кога сакате објавата да оди во живо.

Поставете го времето и датумот за закажување на објавата на Инстаграм

Чекор 4: Конечно, допрете „Готово“ и вратете се на допрете 'Распоред' да ја наведете објавата како што е закажано.

Честитки! Штотуку симнавте една задача од вашите раце со закажување на следната објава.

Забележете дека овој метод работи и за објави на Инстаграм и за макари. Значи, ако имате некој Идеи за објавување на Инстаграм, зошто да не ги закажете сите и да ослободите време за други задачи?

Како однапред да управувате со вашите закажани објави на Инстаграм?

Откако ќе закажете објави на Инстаграм, можете да ги ревидирате во кој било момент преку главното мени за хамбургери што се наоѓа во горниот десен агол на страницата на вашиот профил на Инстаграм:

 1. Одете на страницата на вашиот профил на Инстаграм, допрете го менито за хамбургер во горниот десен агол и допрете „Закажана содржина“;
 2. Најдете ја објавата што сакате да ја уредите или презакажете и допрете ги трите точки до него;
 3. Изберете да „Уреди ја објавата“, „Презакажи“ или „Сподели сега“. Можете исто така да допрете 'Избриши“ во случај воопшто да не сакате да го објавите.

Сега, можете да изберете а ново време и датум, додадете дополнителни детали, или споделување постот веднаш. Ако го направите тоа, објавата ќе исчезне од вашата листа „Закажана содржина“.

Користење на Meta Business Suite за планирање на вашите објави на Инстаграм

Ако користите десктоп компјутер наместо мобилен уред за управување со вашите социјални медиуми, можете да закажувате објави и да ги презакажувате преку Meta Business Suite, официјалната платформа за управување со социјалните медиуми за Facebook и Instagram.

Овој метод на закажување објави вклучува неколку едноставни чекори:

Чекор 1: Најавете се со сметката на Фејсбук, која е поврзана со деловната сметка на Инстаграм што ја користите за управување со профилот на Инстаграм на вашиот бренд.

Чекор 2: Отворете ја вашата страница на Facebook, одете во вашиот Meta Business Suite и допрете „Креирај објава“;

Поставете закажани објави преку Meta Business Suite

Чекор 3: Допрете на „Додај фотографија“ или 'Додај видео и изберете го вашиот медиум; Најдете и подигнете ја датотеката во прашање и пополнете ги деталите за објавата;

Чекор 4: Вклучи „Поставете датум и време“ и изберете кога сакате објавата да оди во живо.

Чекори за закажување објава на Инстаграм во бизнис студиото Мета

Откако ќе кликнете „Објави“, вашата објава ќе биде додадена во вашиот Планер, каде што можете да ги прегледате сите ваши закажани објави и да ги приспособите поставките за објавување и времето на распоред.

Забелешка: Ниту еден од горенаведените методи не дава можност да додадете врска и да ја имате оваа врска во био-страницата. Ова е најмногу затоа што алатките се строго за закажување и не обезбедуваат алатка за градење врски на био страницата. За да се справите со овој проблем, прочитајте подолу како Feedlink го решава и ви помага да закажете објави на Инстаграм и да додавате врски во исто време.

Рационализирање на распоредот на објавите на Инстаграм преку Feedlink

Ако барате попрецизно решение за закажување објави на Инстаграм, секогаш можете да користите алатка за управување со социјалните медиуми како Повратна врска.

Еднаш ти пријавете се за Feedlink, направете го следново:

Чекор 1: Одете на „Објави“ јазичето од лентата од левата страна и допрете „Креирај објава“;

Чекор 1 за закажување објава на Инстаграм во Feedlink

Чекор 2: Изберете ја вашата деловна сметка на Instagram или допрете „Поврзете ја сметката“. На истиот екран, поставете ја фотографијата и додајте го натписот на објавата;

Чекор 3: Допрете „Закажи објава“, изберете го времето и датумот и кликнете 'Распоред'.

Чекор 3 за закажување објава на Инстаграм во Feedlink

Секоја чест! Сега вашата објава е успешно закажана и ќе се појави во живо на вашата деловна сметка на Инстаграм или сметка на создавачот во зададеното време и датум.

Конечно, користењето на Feedlink ќе ви помогне не само да го закажете објавеното Isntagrma, туку и да изградите врска во био-страницата и да го прикажете распоредот, а потоа да објавите содржина на Инстаграм со надворешна врска.

На овој начин, добивате едноставна алатка која решава цел круг на главни активности на брендот, што ќе ви заштеди пари и време за управување со различни алатки.

Во моментов, повеќето менаџери на социјалните медиуми користат алатки за закажување на Инстаграм кои немаат можност да додаваат линкови до био-страница.

Затоа кога објавуваат содржина со „оди на мојот линк во био за повеќе“ во титловите на Инстаграм, тие веднаш одат на врската во алатката за био за да ја додадат врската до објавените објави на Инстаграм и да ги направат сликите кликаливи.

Ова не е случај со Feedlink. Ќе ги објави закажаните објави, ќе ги прикаже веднаш на вашата страница и ќе ја додаде врската.

Многу е корисно да имате активна кампања и да додадете информации во натписот дека луѓето треба да ја посетат врската во био за да продолжат со купувањето, да добијат попуст или да се пријават за настан споменат во објавата.

Feedlink е дизајниран да им помогне на бизнисите да ја претворат својата довод на Инстаграм во страница што може да се кликне и може да се купи, која може да се поврзе директно од био на Инстаграм. Еве чекор-по-чекор водич за закажување објави на Инстаграм и ажурирање на вашата био-врска со Feedlink:

 1. Регистрирајте се за Feedlink.
 2. Оди до Објави и кликнете Креирај објава.
 3. На екранот за создавање објава, прикачете слика, изберете го времето и напишете го насловот на Instagram.
 4. Исто така, овде, додајте ја врската што ќе се појави на врската во био страницата на Feedlink.
 5. Изберете 'Закажи ја објавата.'
 6. Откако ќе се објави, врската ќе биде автоматски.
Додајте врска што може да се кликне кога закажувате објави на Инстаграм

Имајте предвид дека во моментот ќе можете да закажувате и Инстаграм ролни, но не и да закажувате приказни на Инстаграм.

Еве пример од закажаната објава на Инстаграм со вклучена врска на врската во био-страницата на нашата сметка на Инстаграм:

Ако штотуку започнавте мал бизнис, знаете дека мора да воспоставите и одржувате постојано онлајн присуство за да го зајакнете вашиот бренд и да допрете до публика.

Тоа е она што Feedlink го прави за вас! Ги опремува претприемачите, инфлуенсерите и сопствениците на мали бизниси со се што можеби ќе им треба за да го развијат нивниот деловен потфат:

 • Прилагодена веб-локација .link-добијте брендиран .link домен за да се истакнете од конкуренцијата во стил со создавање на свој уникатен веб-страница за мал бизнис;
 • Алатка за поврзување во био-понудете ги сите ваши важни онлајн дестинации и рачки за социјалните медиуми преку една единствена страница до која вашите следбеници имаат пристап во секое време;
 • Инстаграм издавач и распоредувач -ова е она за што сте тука и прави одлична работа бидејќи го рационализира процесот за да ви помогне да заштедите уште повеќе време;
 • Агрегатор на социјални медиуми -ви помага да ги покажете вашите привлечни и прекрасни доводи на социјалните медиуми на вашите следбеници директно на вашата страница на Feedlink;
 • Платформа за блогирање -ќе ви биде тешко да најдете поедноставна, но моќна платформа за блогирање, како што е Feedlink, бидејќи тоа го олеснува од кога било започнете свој блог;
 • Автоматски билтен-платформата исто така ги собира сите ваши најнови објави на социјалните мрежи, создава билтен од нив и автоматски го испраќа до вашите следбеници;
 • NFC дигитална визит-картичка-земете еден од најдобра дигитална визит-картичка производи за да ја покажете вашата работа и да се поврзете со потенцијални потенцијални клиенти со еден допир.

Дали искрено ви треба нешто друго за да го промовирате вашиот бренд и да го развиете вашиот бизнис? Ако е така, стапете во контакт со нас со допирање на контактниот помошник во долниот десен агол.

Алатка за закажување на Инстаграм

Вашата нова алатка за бесплатно објавување и закажување објави на Инстаграм!

10 најдобри практики за закажување објави на Инстаграм

Како менаџер за социјални медиуми, ако сакате да ја подобрите вашата маркетинг стратегија на Инстаграм, проверете ги следните десет совети и трикови дизајнирани да ја подигнат вашата стратегија за социјалните медиуми:

Објавувајте кога вашата публика е онлајн

Мора да знаете кога вашата публика е најактивна на Инстаграм. Користете увид и аналитика за да ги одредите времињата на врвот за ангажирање и распоредете ги вашите објави соодветно за да ја максимизирате видливоста.

Внимавајте на временските зони

Тоа, рече, ако вашата публика е глобална, бидете свесни за различни временски зони. Секогаш треба да објавувате за време на шпицот на Инстаграм во регионот каде што се наоѓаат повеќето од вашите следбеници.

Вклучете се во реално време

Откако вашата објава е во живо, бидете подготвени да се вклучите со вашата публика. Навременото одговарање на коментарите и пораките може да ја поттикне заедницата и да поттикне понатамошен ангажман.

Квалитет и релевантност на содржината

Осигурајте се дека вашата содржина е висококвалитетна, релевантна и привлечна за вашата публика, која главно е во согласност со алгоритмот на Instagram. Тоа треба да го одразува гласот на вашиот бренд, вклучително содржина генерирана од корисниците, и усогласете се со интересите и потребите на вашите следбеници.

Прилагодете го распоредот по потреба

Навистина не треба да закажувате објави повеќе од две недели однапред. Неочекувани настани може да предизвикаат да објавите нешто нечувствително. Плус, трендовите може да се променат преку ноќ и мора да продолжите.

Доследно објавување и диверзификација на содржината

Одржувајте конзистентен распоред за објавување за да ја задржите вашата публика ангажирана и вашиот бренд на врвот на умот. Плус, измешајте различни типови на објави (слики, видеа, приказни, макари, IGTV) за да го одржите вашиот довод интересен.

Планирајте го вашиот довод имајќи ја предвид естетиката

Вашиот Инстаграм довод е како визуелното портфолио на вашиот бренд. Осигурајте се дека вашите закажани објави придонесуваат за естетски пријатен и кохезивен извор што го одразува идентитетот на вашиот бренд.

Користете хаштагови и титлови мудро

Подгответе интересни натписи и користете релевантни хаштагови за да ја подобрите можноста за откривање на вашите објави. Ова исто така може да поттикне интеракции и да го зголеми ангажманот.

Спроведување на соодветна оптимизација

Инстаграм додава нова функционалност за пребарување за корисниците да можат да пребаруваат по клучни зборови наместо само хаштагови, па мора да знаете кои клучни зборови да ги користите во вашите објави на Инстаграм.

Следете и приспособете се на перформансите

Мора да останете на врвот на вашите објави на Инстаграм и редовно да ги прегледувате нивните перформанси. Користете ги овие сознанија за да ја прилагодите и усовршите вашата стратегија за содржина и шемите на распоред со текот на времето.

Вистински студии на случај на Како маркетерите закажуваат објави на Инстаграм?

Нуркајќи во светот на маркетингот на Инстаграм, собравме практични совети од основачите и маркетинг директорите за тоа како ефективно да закажувате објави. Од планирање и сериско креирање содржини до оптимизирање распореди со увид на публиката, еве ги првите девет стратегии кои овие професионалци ги користат за да останат напред на една од најпривлечните социјални платформи во светот.

 • Планирајте и креирајте сериски содржини
 • Соработувајте и распоредувајте со клиентите
 • Закажете објави директно на Инстаграм
 • Користете алатка за распоред за заштеда на време
 • Искористете ги алатките за стратешко планирање
 • Изберете алатки за ефективно закажување
 • Порамнете ги објавите со деловната стратегија
 • Доследно објавување
 • Оптимизирајте го распоредот со увид на публиката

Планирајте и креирајте сериски содржини

Апсолутно, закажувањето објави на Инстаграм е од суштинско значење за одржување на активно, привлечно присуство на интернет. Започнува со планирање на содржината. Поставете визуелен календар - клуч за конзистентност и естетика. Користете алатки како Later или Hootsuite; тие се спасувачи за управување со времето и меѓуплатформска интеграција. 

Пред да закажете, направете привлечни титлови и пронајдете квалитетни слики или видеа. Потоа, креирајте сериски содржини - огромна заштеда на времето. Поставете на вашата алатка по избор; организирајте објави за да одговараат на изгледот и чувството на вашата активност. Користете аналитика за да ги одредите најдобрите времиња на објавување за вашата публика. 

Кејси Џонс, основач, раководител на маркетинг, CJ&CO

Секогаш, и мислам секогаш, вклучете јасен повик за акција (CTA). Ангажирајте ги следбениците; претворете ги во клиенти. И на крај, не заборавајте да следите и дотерувате. Она што работи денес може да се промени утре. Останете флексибилни и секогаш подготвени за прилагодување.

Соработувајте и распоредувајте со клиентите

Како B2B маркетинг агенција, произведуваме и закажуваме содржина на социјалните медиуми за нашите клиенти. Најпрактичниот метод што го смисливме досега ги вклучува следните чекори.

 1. Прво, нашиот клиент нè информира еден месец пред истекот на содржината, со карактеристиките на нивниот бренд на кои би сакале да се фокусираат на социјалните мрежи во наредните недели. Доаѓаме до договор за бројот на објави што ќе ги креираме за клиентот.
 2. Потоа, користејќи заедничка табела, до која пристапуваме и ние и клиентот, ги наведуваме текстот и визуелната содржина што ќе се произведе, како и датумот на објавување. Честопати, овие календари ќе се испраќаат со само груби контури на содржината, иако понекогаш работата ќе биде речиси завршена - но ние секогаш комуницираме со клиентот пред целосно да го пополниме планот.
 3. Откако клиентот ќе се согласи со планот што го создадовме, трошиме време создавајќи слики, средства, текст и релевантни врски за секоја објава, ефективно создавајќи „библија за социјалните медиуми“. Ова му овозможува на клиентот да фрли еден поглед на споделениот календар и брзо да ја процени содржината што ќе ја испратиме.
 4. По завршувањето, му испраќаме на клиентот „завршена“ верзија на календарот и бараме какви било измени. Ова ни овозможува една последна можност да се поврземе со клиентот за квалитетот и соодветноста на содржината, како и за менување на мали карактеристики кои можеби не му се допаѓаат на клиентот.

Откако ќе се отпишеме, користиме распоредувач на социјални медиуми - во нашиот случај, Sendible - за однапред да ја закажеме содржината. Оваа алатка ни овозможува да закажуваме содржина со месеци однапред, како и да ја уредуваме содржината до второто објавување. Ова ни помага да не покриеме за какви било промени на планот во последен момент!

Џордан Денисон, директор за маркетинг, Лаборатории за раст

Закажете објави директно на Инстаграм

За оптимален маркетинг на Инстаграм, претпочитам закажување објави директно на платформата. Инстаграм не е само за објавување содржина; се работи за зајакнување на објавите со соработки со најмногу пет корисници, додавање трендовска музика и поставување приспособени сликички.

Според моите сознанија, на платформите за закажување им недостасуваат овие интерактивни елементи.

Диша Гирдхар, Специјалист за маркетинг на содржина, CredFino

Користете Hootsuite за распоред за заштеда на време

Како маркетер, закажувам објави на Инстаграм така што прво планирам содржина со визуелен календар за да се осигурам дека нашиот бренд изгледа конзистентно и интересно. Го користам Hootsuite бидејќи ми овозможува да закажам повеќе објави одеднаш, заштедувајќи ми многу време. 

Анализата покажува дека најдобро време за објавување на Инстаграм се обично околу 10 часот наутро до 13 часот по средноевропско време во работните денови, а среда е најдобриот ден за ангажман.

Користејќи ги овие сознанија, се обидувам да објавувам во периоди со висока активност за максимален дофат. Исто така, однапред подготвувам натписи и хаштагови - особено хаштагови бидејќи тие навистина можат да ја зголемат видливоста на објавата.

Том Жонси, Раководител во Наутилус маркетинг, Наутилус маркетинг

Пред нешто да започне во живо, се уверувам дека се совпаѓа со нашиот визуелен стил - сметките со постојан изглед може да ги видат стапките на раст на следбениците. Овој организиран пристап ми ја олеснува работата и помага да се изградат посилни врски со нашата публика.

Искористете го Агорапулсот за стратешко планирање

Од моето основање во продажба и менаџмент до лансирање и негување на стартапи во областа на дигиталниот маркетинг, научив колку е важно да се користи технологијата за да се подобри ефикасноста на маркетингот. Распоредот на објави на Инстаграм е една од областите каде што оваа лекција е сликовито очигледна, покажувајќи ја моќта на стратешкото планирање во комбинација со аналитички увид.

Според моето искуство, употребата на сеопфатни алатки како Agorapulse беше трансформативна. Agorapulse не само што овозможува закажување на објави на Инстаграм, туку нуди и детални функции за известување кои обезбедуваат мноштво податоци за перформансите на објавата. Ова ги вклучува најдобрите времиња за ангажирање специфични за вашата публика, критична компонента за оптимизирање на испораката на содржина. Способноста да се редат содржините во редица се прилагодува динамично на шемите на ангажирање на публиката, што го прави Agorapulse флексибилна и моќна алатка во арсеналот на дигиталниот пазар.

Совет што постојано се исплатеше е да вклучите мешавина од типови содржини во вашиот план за закажување. Користењето на различни формати - вртелешки, видеа, приказни и стандардни објави - може да го збогати искуството на публиката и ангажманот со вашиот бренд. Спарувањето на овој пристап со податоците од вашата алатка за закажување за тоа кои типови содржини најдобро функционираат и кога додава дополнителен слој на прецизност на вашата стратегија.

Џо Амарал, основач и КОО, Софтвер за химна

Дополнително, не ја занемарувајте важноста на човечкото ангажирање; закажувањето на вашите објави е само првиот чекор. Погрижете се да одвоите време за активно вклучување со коментари и директни пораки за да поттикнете жива и интерактивна заедница околу вашиот бренд. Со комбинирање на внимателен распоред со интеракција во реално време, можете значително да го засилите присуството на вашиот бренд на Instagram.

Изберете алатки за ефективно закажување

Прво, избирам алатка за закажување. Постојат неколку достапни алатки од трети страни кои ми дозволуваат да закажам објави на Инстаграм. Некои популарни опции вклучуваат Later, Hootsuite, Buffer и Sprout Social.

Второ, поставив деловна сметка на Инстаграм. За да користите алатки за закажување, ќе ви треба деловна сметка на Инстаграм. Ако веќе немате, претворете ја вашата лична сметка во деловна сметка или креирајте нова специјално за вашиот бизнис.

Следно, ја поврзувам сметката на Инстаграм со алатката за закажување. Откако ќе изберете алатка за закажување, регистрирајте се за сметка и поврзете ја вашата деловна сметка на Instagram со алатката.

Следно, ја поставувам и подготвувам мојата содржина. Го користам интерфејсот на алатката за закажување за да ги прикачувам фотографиите или видеата што сакам да ги објавам на Инстаграм. Ја уредувам и подобрувам мојата содржина по потреба, вклучувајќи додавање натписи, хаштагови и ознаки за локација.

Потоа ги закажувам моите објави. Го поставив датумот и времето кога сакам моите објави да бидат објавени. Повеќето алатки за закажување нудат приказ на календар или мрежа каде што можете да ја влечете и пуштите вашата содржина во саканите временски слотови.

Следниот чекор е преглед и финализирање. Пред да закажам, ги прегледувам моите објави за да се осигурам дека сè изгледа правилно. Повторно ги проверувам моите титли, хаштагови и ознаки за точност и релевантност.

И на крај, го следам ангажманот и одговарам: Распоредувањето на објави не значи дека треба да бидете подалеку. Откако вашите објави ќе бидат во живо, активно следете ја вашата сметка на Инстаграм за коментари, допаѓања и пораки. Вклучете се со вашата публика со навремено одговарање на коментарите и пораките.

Мој совет до вас е дека треба да ги следите и анализирате перформансите. Користете ја аналитиката обезбедена од алатката за закажување или Instagram Insights за да ги следите перформансите на вашите објави. Следете ги метриките како што се допаѓањата, коментарите, споделувањата и растот на следбениците за да ја измерите ефективноста на вашата содржина и соодветно да ја прилагодите вашата стратегија.

Скот Еванс, директор, Горила360

Порамнете ги објавите со деловната стратегија

Добрите маркетери пристапуваат кон распоредот на Инстаграм со стратешки начин на размислување, осигурувајќи дека секоја објава е усогласена со сеопфатните деловни цели. Станува збор за повеќе од само објавување содржина - тоа е за оркестрирање значајни врски кои придонесуваат за крајна линија.

Разбирањето на целната публика и изработката на содржина што резонира со нивните потреби и преференции е од клучно значење. Искористувањето на алатките за закажување кои нудат увид во перформансите овозможува донесување одлуки управувано од податоци усогласено со деловните цели. 

Андреа Новела, Глобален лидер за иновации и социјален претприемач

Со внесување на стратешки намери во секој чекор, од создавање содржина до распоред, маркетерите го трансформираат Инстаграм во моќна деловна алатка. Овој пристап ја нагласува важноста да се има деловна стратегија во сржта на дигиталните напори. Во денешниот дигитален пејзаж, успехот зависи од интегрирањето на дигиталните алатки за да се поттикне значајно влијание и да се изгради еднаквост на брендот преку поврзување со потрошувачите. Со усвојување на стратешки пристап кон распоредот на Инстаграм, маркетерите се позиционираат како експерти кои ја користат технологијата за деловен успех.

Доследно објавување

Како маркетер, ефикасното закажување на објави на Инстаграм е од клучно значење за одржување на постојано и привлечно присуство на платформата. Еден практичен пристап што го користам вклучува искористување на алатките за управување со социјалните медиуми како што се Buffer или Hootsuite. Овие платформи ми дозволуваат однапред да планирам и закажувам објави на Инстаграм, заштедувајќи време и обезбедувајќи постојан прилив на содржина за мојата публика.

Прво, започнувам со креирање на календар за содржина за да ги наведам типовите на објави што сакам да ги споделам и кога. Потоа, ја користам алатката за закажување за поставување слики или видеа, пишување натписи и избирање оптимални времиња за објавување врз основа на податоците за ангажираноста на публиката. Дополнително, внимавам да прегледам како секоја објава ќе се појави во доводот на Инстаграм за да се обезбеди визуелна кохерентност и усогласување со естетиката на мојот бренд. 

Конечно, ги поставив закажаните објави автоматски да се објавуваат во одреденото време, ослободувајќи го моето време да се фокусирам на други маркетинг задачи. Мојот практичен совет за колегите на пазарот е да експериментираат со различни времиња на објавување, да ги следат индикаторите за перформанси и соодветно да ја приспособат стратегијата за закажување за да го максимизираат досегот и ангажманот на Instagram.

Мајк Вомак, Менаџер за дигитални операции и трговија, Премиер безбедност

Оптимизирајте го распоредот со увид на публиката

Споделувањето содржини на Инстаграм е потребата на час за кој било маркетинг план, но она што има поголема тежина е кога да објавувате, фреквенцијата што мора да ја одржувате итн. Особено ако објавувате премногу со очекување да ја натерате публиката да ве памети, тоа е паметен потег. Сепак, вашиот распоред за објавување на Инстаграм, исто така, не смее да изгледа како да сте во спамирање за вашата публика. 

Прашањето што најчесто се поставува овде е кога да се закаже. Ако ме прашувате мене, користењето на различни метрики поврзани со вашата ниша, вашата публика и природата на вашиот бизнис е многу важно. Ако сте вклучени во фаќање на потенцијални клиенти преку видео маркетинг, вашиот распоред би се разликувал од оној на некој кој користи многу инфографици. За таа цел, користењето на различни алатки може ефективно да ви помогне да управувате со сето тоа. Ова не само што ви ја обезбедува најдобрата временска рамка за објавување (врз основа на податоците на вашите гледачи), туку нуди и увиди за перформансите што може да се користат за подобрување и зголемување на перформансите. 

Боби Лосон, Технолошки уредник/издавач, Веб на Земјата

Го користевме SocialPilot за ова, и верувајте ми, функционира одлично. Бидејќи вашите задачи се рационализирани, добивате дополнителна предност од вашето драгоцено време што може да го искористите на друго место. Можеби, како совет, ако сте почетник и само сакате да се запознаете со закажувањето, користењето на Meta Business Suite, истражувањето на сите интегрирани алатки во него и користењето на увидите може да биде од голема корист, но и џебно!

Започнете да ги закажувате вашите објави на Инстаграм денес!

Сакате да спречите исцрпување на социјалните мрежи, да заштедите време и да одржувате организиран календар за содржини за вашата сметка на Инстаграм за да можете да се фокусирате на развојот на вашиот мал бизнис?

Со закажаните објави на Инстаграм, ќе одржувате постојан квалитет и постојано ќе ја ангажирате вашата публика.

Постојат три главни методи за закажување објави на Инстаграм, кои функционираат одлично, но некои се пофлексибилни од другите. На пример, распоредувачот на објави на социјалните медиуми како Feedlink ви помага да го насочите распоредот на вашите објави на Instagram заедно со надворешните врски, што ви овозможува да се фокусирате на вашите најважни задачи.

Само запомнете: да бидете паметни кога и што објавувате значи дека можете да земете здив додека вашиот Инстаграм ги заслепува вашите следбеници. Затоа, следете ги нашите совети за распоред и истражете ги овие фантастични Инстаграм објави идеи за мали бизниси веднаш!

Алатка за закажување на Инстаграм

Вашата нова алатка за бесплатно објавување и закажување објави на Инстаграм!

Најчесто поставувани прашања

Дали е можно да се закажат објави на Инстаграм?

Да, можете да закажувате објави на Инстаграм и има неколку начини да го направите тоа. Имено, можете или да ја користите домашната опција преку апликацијата Instagram или Meta Business Suite или да се потпрете на опција од трета страна како Feedlink.

Дали има бесплатен распоредувач на Инстаграм?

Па, опцијата за мајчин распоред е бесплатна за користење. Освен тоа, разни агрегатори на социјални медиуми со опција за закажување нудат и бесплатен пробен период. Секогаш можете да проверите Цените на Feedlink и пријавете се бесплатно или пробајте ги премиум пробните опции.

Зошто не можам повеќе да закажувам објави на Инстаграм?

Постојат неколку причини зошто можеби нема да можете да закажувате објави на Инстаграм. На пример, можеби немате деловна сметка на Инстаграм бидејќи опцијата е недостапна за стандардните сметки. Исто така, вашата страница на Фејсбук можеби не е поврзана со вашата сметка на Инстаграм.

Откако ќе ги проверите овие врски, треба да ја ажурирате и апликацијата, да ги дадете соодветните дозволи и да проверите дали е привремено блокирана или суспендирана.


Објавено од Никола Бојков

Ко-основач на Feedlink, помагајќи им на малите бизниси лесно да го градат своето онлајн присуство, да се вклучат со својата публика и да го развијат својот бизнис.

Поврзани Мислења