Прескокнете до главната содржина

10 Линк во био за креаторите за употреба

Никола Објавено од Никола во Линк во био Читање 12 мин

користете случаи за врска во био на социјалните медиуми

Без разлика дали користите социјални медиуми од лични причини или имате бизнис што сакате да го зголемите, најдобриот начин да се промовирате е со додавање на линк во био, така што вашите следбеници - и потенцијалните клиенти - ќе научат повеќе за вас и се надеваме дека ќе се префрлат надолу во вашата продажна инка.

Поврзувањето со вашата веб-локација или блог од биографиите на социјалните медиуми е одличен начин да се придвижи сообраќајот кон вашата содржина. Со врската во случајот за употреба на био, луѓето се носат на точно одредената страница. На овој начин, можете да го користите за да го придвижите сообраќајот до објавата на блогот што сте ја напишале или до почетната страница на вашата веб-страница. Можете исто така да го користите за да промовирате производ или услуга што ја нудите.

Оваа статија ќе ви покаже некои од најдобрите практики со врска во био на најпопуларните платформи за социјални медиуми како Instagram, TikTok, YouTube итн., како и придобивките што можете да ги добиете со нивно користење.

Да го направиме ова.

Прво, да објасниме што е врска во био.

Врската во био е врската што може да се кликне што ја додавате на вашиот профил во делот „За“. Оваа врска ги носи луѓето на друга страница каде што можат да дознаат повеќе за вас, вашата услуга и/или вашиот производ. Тоа може да биде почетната страница на вашата веб-локација, вашиот личен блог, вашата онлајн продавница или која било друга услуга или целна страница на која сакате да се фокусирате. Идејата е да се направи супер-лесно за вашите следбеници или клиенти да се претплатат или купи го тоа што го нудиш.

пример на врска во био на Инстаграм

Сега, многу врски во случаите за употреба на био вклучуваат платформи како Фејсбук и Твитер. Овде, доволно е само да ја додадете врската во био на конкретната страница бидејќи овие платформи ви дозволуваат да споделувате многу други линкови што може да се кликаат во вашите објави.

пример за врска во био на твитер

Меѓутоа, ако користите Инстаграм, работите стануваат малку покомплицирани, бидејќи оваа платформа за социјални медиуми ви овозможува да споделите врска преку неговата функција Stories, но не можете навистина да објавувате како да објавувате на Facebook или Twitter. Затоа тука најмногу има корист линк во био.

Имајте на ум дека може да се поврзете само до една страница, така што тука нема опција за повеќе описи на производи, но затоа има одлични алатки како Повратна врска кои ви дозволуваат да ги ставите сите ваши важни врски на едно место.

Сега, кога ни е јасна семантиката – што всушност значи врската во био – да продолжиме со тоа што можете да направите со него, ака, поволности за поврзување во био.

Придобивка 1: промовирајте преземања музика од видеата на TikTok

Една од најдобрите врски во био-поволностите е наменета за музичарите и сите вие љубители на музика таму. TikTok ви овозможува да додадете примерок од вашата музика на платформата за вашата публика да може да ја вкуси бесплатно.

Еве пример за легендарниот вокал Флор Јансен од уште полегендарниот бенд Nightwish и како таа го промовира својот нов албум поставувајќи примерок од нејзиниот нов албум.

пример за врска на TikTok во био

Со користење на линк во био, таа нè навига до повеќенаменска страница каде, меѓу другото, може да го слушнете примерокот од една од песните на албумот. Вака изгледа:

Линк во био музичката страница

Придобивка 2: Водете го сообраќајот од објавите на Инстаграм до порталите за вести

Инстаграм е одлична платформа и за некои посериозни проблеми. Ако сте – или работите во – компанија за емитување вести, обезбедувањето линк до написот за вести е сигурен начин да стекнете повеќе читатели и/или следбеници. Плус, тоа е одличен начин да ги информирате луѓето дури и ако не се тип што отвора весник или портал со најновите вести.

Погледнете како BBC успеа да додаде врска во био што води до нивните вести:

линк во био од BBC на Инстаграм

Кога ќе кликнете на врската, ќе бидете пренасочени овде:

пример за врска во био-страницата за порталот за вести

Од тука можете да ја изберете конкретната приказна што сакате да ја прочитате или само да ја посетите нивната веб-страница, како што е предложено на врвот на страницата.

Придобивка 3: Испратете следбеници на вашите најпродавани производи

Една од најдобрите врски во био придобивките е тесно поврзана со секое мало и средно претпријатие. Ова е, всушност, причината зошто секој бизнис треба да има платформа за социјални медиуми. На овој начин, можете да ја доведете вашата публика, т.е. потенцијалните клиенти, директно до вашите најпродавани производи - или до кој било производ за таа работа.

Зборувавме за ова пред да ги испратиме вашите следбеници на одредена страница каде што можат да преземат акција и да го купат вашиот производ.

Погледнете како Balenciaga ја користи врската во био за да не упати не на нивната почетна страница, туку на нивната последна соработка и веројатно најпродаваната колекција во соработка со Yeezy и Gap.

линк во био до најновата колекција

Придобивка 4: Вклучете ги следбениците во натпревари/подароци

Секој сака подароци и бесплатни работи. Ако сакате да го зајакнете вашиот бренд, да изградите доверба и да го зголемите бројот на следбеници, организирањето натпревари или подароци е еден од најсигурните начини.

Можете да го направите ова најефикасно кога ги користите вашите профили на социјалните мрежи. Но, не зборуваме за споделување информативен пост за поклонот само еднаш и се надеваме дека многу луѓе ќе го видат. Ако сте сериозни за натпреварите, треба да бидете сигурни дека луѓето постојано ќе се потсетуваат за тоа.

Најдобар начин да го направите тоа е да додадете врска до поклонот во вашата био. Но, ако користите врска во био-страницата и не сакате да ја промените врската, можете едноставно да ја додадете врската до натпреварот во вашата врска во био-страницата. Еве еден пример.

линк до натпреварот

Вообичаено, натпреварот ќе се поврзе до надворешна форма или целна страница каде што следбениците ќе можат да ги додадат своите информации и да се пријават во натпреварот. Овде е

најава за објава на Инстаграм

Придобивка 5: Насочете ги луѓето да преземаат е-книги

Друг одличен начин да се користи врската во био за бизнис е да се продаваат онлајн книги. Да речеме дека сте соло продавач - или маркетинг агенција. Го промовирате вашиот бренд давајќи нешто бесплатно на вашата публика. Тоа може да биде ваш пишан материјал или книги што имате право да ги продавате.

Еве пример за врска во случаи на употреба на био каде што брендот не пренасочува на страница каде што можеме да преземаме е-книги или бесплатно или по одредена цена:

линк во био преземање е-книга

Откако следбеникот ќе кликне на врската во врската во био, тој ќе биде пренасочен на страницата за преземање е-книги.

Придобивка 6: Продадете повеќе NFT

Дали знаевте дека некоја врска во случаите за употреба на био вклучува создавачи кои ги продаваат своите NFT?

Ако сте креатор на NFT, веќе знаете дека најбрзиот начин да ги покажете и продавате вашите NFT е на социјалните мрежи.

Што се однесува до NFT, најчесто користени канали за социјални медиуми се Instagram, Twitter и TikTok. Вообичаена практика е креаторот да ги комбинира своите сметки преку врска во био. На пример, можете да го користите вашиот Инстаграм линк во био да ги пренасочите вашите следбеници на вашиот TikTok или вашиот профил на Твитер.

Можете да поврзете две сметки. Кажете дека вашиот TikTok ги пренасочува вашите следбеници на вашиот Instagram и обратно. Или можете да поврзете три сметки, на пример да го поврзете Instagram со Твитер и потоа да додадете врска во био на Twitter што ќе ги доведе луѓето до вашиот TikTok. Само изберете ја платформата каде што е вашата најголема публика и работете оттаму.

линк од тикток до твитер

Придобивка 7: Промовирајте ја продажбата на вашиот двор или гаража

Се обложуваме дека не очекувавте да го најдете ова на нашата листа, нели? Па, ова само покажува колку може да биде прекрасна врската во био-поволностите за секаков вид бизнис, сè додека ја ставите таму за да ја видат луѓето.

Ако организирате распродажба во двор или гаража, веќе знаете дека соседите ќе се појават да ѕирнат. Но, зошто да не го проширите вашиот опсег? Поканете луѓе од пошироката област и поканете луѓе кои не се само на непосредна близина од вашето место.

Можете да го поврзете вашиот настан во вашата био, каде што потенцијалните купувачи можат да видат што се продава и како да стигнат до локацијата. Погледнете го примерот подолу: момците вклучија дури и карта на богатство за продажба на двор.

линк во продажна промоција на био двор

И кога ќе кликнете на нивната врска во био, таа ве пренасочува на страница со продажба на дворови низ градот, пазари на фармери и што имате.

Придобивка 8: Зголемете ги претплатниците на списокот со е-пошта

Кога водите бизнис, вашиот Инстаграм, Фејсбук, па дури и вашата сметка на ТикТок е вашата картичка за посета на социјалните мрежи. Кога посетителите или вашите следбеници го посетуваат вашиот профил, вашата биографија е првото нешто што го гледаат кога сакаат да дознаат повеќе за вашиот бизнис и вашата понуда.

Можете да го направите овој простор за да ги насочите да се приклучат на вашиот билтен за е-пошта со додавање врска до страница за претплата. Бројот на знаци во делот „За“ е ограничен, затоа имајте на ум да го одржувате краток, но убедлив. Проверете го примерот подолу:

(претплатете се слика на алатката Link in bio)

Придобивка 9: Огранок маркетинг

Ако сакате да го поврзете вашиот бизнис со инфлуенсери, ова е само уште една одлична причина да видите некои од врската во био придобивките. Како бизнис, можете да креирате партнерска програма за да ја зголемите продажбата.

На овој начин, инфлуенсерите и другите луѓе ќе ги промовираат вашите производи или услуги на најдобар можен начин – наведувајќи колку се добри, велејќи дека имаат одличен однос со вашиот бренд итн.

Начинот на кој тие ќе ја користат врската во био е дека ќе ги пренасочат своите следбеници на страницата што сакате да ја промовирате во однос на вашите сопствени производи или услуги. Ова е најлесниот начин да се промовирате без да потрошите многу време за да создадете убедлива содржина.

И не грижете се ако филијалата работи за повеќе компании. Нивната врска во био може да ја пренасочи својата публика на страница со повеќе врски благодарение на алатката за био-врска. Еве еден пример за партнерски маркетинг направен директно со врска во био:

tiktok линк во био партнерскиот маркетинг

Кога ќе кликнете на врската, ќе добиете тука:

линк во био повеќе страници партнерски маркетинг

Придобивка 10: Борете се за кауза

Ако сакате да ги користите социјалните медиуми за да ја подигнете свеста или да се борите за кауза - тогаш добро за вас! Всушност, многу бизниси се вклучуваат во различни видови причини и го користат своето присуство на социјалните мрежи за да ја промовираат таа одредена кауза.

Дури и ако сте само поддржувач - не организатор, можете да ја користите врската во био за да ги пренасочите вашите следбеници на страницата каде што можат да донираат, да научат повеќе, да потпишат петиција или да преземат какви било активности за поддршка на таа конкретна цел. Ова е особено важно ако сте непрофитна организација или невладина организација со повеќе настани што треба да ги поддржите.

Земете, на пример, сметката на Black Lives Matter во Лос Анџелес. Нивната врска во био ве испраќа до анкетата што ја спроведуваат за предлог-буџетот за фискалната 2022-23 година и сакаат да слушнат од луѓето да помогнат во креирањето на Народен буџет:

Инстаграм линк во био анкета

Како што споменавме претходно, пристапот „линк во био“ најчесто се користи на платформите на социјалните медиуми.

Тоа е затоа што некои платформи за социјални медиуми како Instagram и TIkTok обично не им дозволуваат на корисниците да вклучуваат врски во живо во нивните објави. Со тоа што ќе им кажете на вашите следбеници да ја проверат врската во вашата био, сепак можете да им обезбедите начин да додаваат линкови до објавите и да ги навигирате следбениците да ја посетат вашата веб-страница или друга онлајн дестинација.

Сепак, врската во случаите за употреба на био може да се разликува од едноставно поврзување до почетната страница на веб-страница, создавајќи целосна Повратна врска страница каде што вие вметнете ја вашата довод на Инстаграм да вклучите врска до вашиот најнов подкаст.

Ајде да погледнеме во некои други случаи за вообичаена употреба за вклучување линк во биографиите на социјалните медиуми:

  1. Блогови: Многу блогери вклучуваат врска до нивната најнова објава на блог во нивниот био дел. Ова е одличен начин да се придвижи сообраќајот кон вашиот блог и да се осигурате дека вашите читатели не пропуштаат ниту една од вашите нови содржини.
  2. Поткасти: Слично на блогерите, многу подкастери ќе вклучат линк до нивната последна епизода во нивната био. Ова е одличен начин да бидете сигурни дека вашите слушатели можат лесно да ја најдат и слушаат вашата најнова епизода.
  3. Онлајн продавници: Ако имате онлајн продавница, можете да вклучите врска до неа во делот за био. Ова им олеснува на потенцијалните клиенти да ја најдат и посетат вашата продавница.
  4. Профили на социјалните медиуми: Ако имате силно присуство на социјалните медиуми, можете да вклучите линкови до други профили во вашиот био дел. Ова им помага на луѓето да ве најдат и следат на социјалните мрежи и им овозможува да ја видат содржината што ја споделувате.
  5. Онлајн портфолио: Ако имате онлајн портфолио, можете да вклучите врска до него во делот за био. Ова им овозможува на луѓето да видат примери од вашата работа и да научат повеќе за вашите вештини и искуство.
  6. Врска во целна страница во био: луѓето често користат врски во био алатки за да ги навигираат луѓето до одредена целна страница. Ова може да доведе до сообраќај кон веб-локација или блог или да промовира производ или услуга.
  7. Донирајте: Ако собирате пари за цел, можете да вклучите врска до вашата страница за донации во делот за био. Ова им овозможува на луѓето лесно да донираат за вашата кауза.

Истражете повеќе примери за врски во био-страниците

Поврзан пост.

На десната страна од профилот на корисникот, под делот опис/За корисникот.

Треба да додадете врска до одредена веб-локација. Обично, корисниците ја копираат врската од нивниот профил на Инстаграм наместо од нивната веб-страница или одредена страница.

Не. Можете да видите колку следбеници имате, но не можете да следите кој кликнува на вашата врска.

Во секое време, сè додека имате веб-локација или страница за поврзување. Сепак, немојте да се мешате со врските во Stories. Инстаграм и ТикТок ви дозволуваат да додавате врски (не во био) само ако имате повеќе од 10 000 следбеници.

Клучни производи за носење

Бидејќи социјалните медиуми стануваат сè поважен дел од нашите животи, од суштинско значење е максимално да ги искористиме алатките што ни се достапни. Поврзувањето на вашата биографија на сајтовите на социјалните медиуми со вашата веб-страница или други онлајн профили е одличен начин да ги постигнете вашите цели, без разлика дали тие се лични или деловни.

Од зголемување на сообраќајот кон вашата веб-страница, продавање производи директно на самото место, до подигање на свеста за благородна кауза, врската во био придобивките е огромна. Сè што треба да направите е да се поврзете до функционална страница и да го затворите договорот токму таму. И ако имате повеќе проекти, не грижете се. Био-врска алатка како Повратна врска може да се грижи за сите нив, чувајќи ги уредно на едно безбедно место.

Запомнете да ги користите овие 10 совети, за да можете максимално да ја искористите вашата биографија на социјалните мрежи и да ги постигнете своите цели.

Обидете се со Feedlink

Најкомплетна
линк-во-био алатка вие